Antea Sport winnaar SBIR-oproep milieuvriendelijke sportvelden met volledig composteerbaar sportveld

Antea Sport winnaar SBIR-oproep milieuvriendelijke sportvelden met volledig composteerbaar sportveld

De maatschappij verduurzaamt in rap tempo. Ook in de ontwikkeling van sportvelden is duurzaamheid een hot item. Om de ontwikkeling van duurzame sportvelden extra te stimuleren, publiceerde het ministerie van VWS begin dit jaar een innovatiecall. Antea Sport werd één van de vijf winnaars met een composteerbaar sportveld, dat in samenwerking met vier partners wordt ontwikkeld.

Van sportveld tot compost

Samen met Edel Grass, Sweco, Senbis en Tencate Grass werkt Antea Sport aan een sportveld dat aan het eind van z’n levensloop eenvoudig is op te rollen en volledig kan worden gecomposteerd. Op die manier krijgt het sportveld een tweede leven, doordat het bijvoorbeeld als bodemmeststof kan worden hergebruikt. Daarmee vormt het composteerbare sportveld een adequate oplossing voor de actuele problematiek rondom de verwerking van gebruikte kunstgrasvelden. Op basis van uitgebreid onderzoek blijkt dat het composteerbare sportveld op een enorme marktpotentie kan rekenen.

Samen sterk voor een duurzaam sportveld

Duurzaamheid speelt een centrale rol in de activiteiten van Antea Sport. Samen met dezelfde vier partners maakt Antea Sport zich sterk voor duurzame, milieuvriendelijke sportvelden. Eén van de speerpunten is de ontwikkeling van biologisch afbreekbare polymeren, die het effect van micro-plastics op de directe omgeving van kunstgrasvelden wegnemen. Door krachten te bundelen draagt iedere partij hier vanuit zijn eigen specialisme aan bij. Ook met andere innovaties loopt Antea Sport voorop in de ontwikkeling van het duurzame sportveld.

Eerste composteerbare sportveld naar verwachting begin 2021

Voor de prijswinnaars van de SBIR-oproep stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie ter beschikking om hun duurzame sportveld verder te ontwikkelen. Op verzoek van het ministerie is het eerste composteerbare sportveld naar verwachting eind 2020 ontwikkeld en wordt begin 2021 een eerste testveld aangelegd.