Duurzaamheid op het voetbalveld: speel als één van de eersten ter wereld op de revolutionaire GreenFill-korrel van Antea Sport

Duurzaamheid op het voetbalveld: speel als één van de eersten ter wereld op de revolutionaire GreenFill-korrel van Antea Sport

De maatschappij verduurzaamt in rap tempo. Ook in de sportwereld is duurzaamheid binnen korte tijd uitgegroeid tot een hot item. Duurzame innovaties volgen elkaar in hoog tempo op en bij menig sportveldspecialist wordt vurig nagedacht over manieren waarop een nieuw sportveld zo milieuvriendelijk mogelijk kan worden aangelegd. Eén van die innoverende sportveldspecialisten is Antea Sport. We nemen een kijkje in de keuken bij het bedrijf. 

Sportverenigingen helpen verantwoorde keuzes te maken

Gosewin Bos, directeur bij Antea Sport, laat er geen gras over groeien dat Antea Sport een scherpe visie op het thema duurzaamheid heeft: “De afgelopen jaren is de hele maatschappij zich er steeds meer van bewust geworden hoe belangrijk het is om met een kritische blik naar milieugerelateerde thema’s te kijken. Van de grootste multinationals ter wereld tot de bakker op de hoek: van iedereen wordt verwacht dat hij op zijn eigen manier een stukje verantwoordelijkheid neemt om op een bewuste manier met onze planeet om te gaan. Samen moeten we daar onze schouders onder zetten en ook in onze sector kunnen we hier ons steentje aan bijdragen. Die verantwoordelijkheid nemen we dan ook graag. Daarom zijn we bij Antea Sport volop in beweging om duurzame oplossingen te ontwikkelen die sportverenigingen helpen om verantwoorde, milieubewuste keuzes te kunnen maken.”

Balans tussen duurzaamheid en spelplezier

Bij die keuzes wordt zoveel mogelijk geprobeerd om een goede balans te vinden tussen duurzaamheid enerzijds en spelplezier anderzijds. “Spelplezier is voor Antea Sport altijd de drijfveer geweest in de ontwikkeling van onze sportvelden. We vinden het belangrijk dat dat zo blijft, omdat we het belangrijk vinden dat sporters optimaal plezier beleven aan het sporten op onze sportvelden. Het vraagt daarom het nodige van ons denkvermogen om daarbij nu ook het aspect duurzaamheid mee te laten wegen. Gelukkig zijn we er de afgelopen jaren steeds meer achter gekomen dat de beide aspecten elkaar niet hoeven te bijten. Door goed en slim na te denken, komen we met elkaar tot mooie en inventieve oplossingen waarbij spelplezier en duurzaamheid hand in hand gaan in plaats van dat ze elkaar uitsluiten”, aldus Bos.

Serieuze ambities voor een duurzamer milieu

Dat de ambities van Antea Sport niet slechts een paar uit de lucht gegrepen woorden zijn, wordt al snel duidelijk als de recente innovaties van Antea Sport de revue passeren. Zo kwam Antea Sport met Carbon Fix, een speciale laag steenslag die CO2 vastlegt en wordt ingebouwd als onderdeel van de sporttechnische laag onder een kunstgrasveld. Ook FieldFlow, een efficiënte beregeningsmethode met een verminderd waterverbruik voor de beregening van sportvelden, mag in deze context niet onvermeld blijven. Met GreenMaxx – een volledig composteerbaar sportveld – won Antea Sport zelfs de SBIR-innovatieprijs voor milieuvriendelijke sportvelden. Last, but not least verzorgt Antea Sport in company samen met GBN-AGR en partners de volledige recycling van gebruikte kunstgras sportvelden.

GreenFill: de eerste volledig biologisch afbreekbare infill

Eén van de meest recente innovaties van Antea Sport is de uit polymeren vervaardigde GreenFill-korrel. De GreenFill-korrel werd in samenwerking met partners Edel Grass en Sweco ontwikkeld bij Senbis en wordt binnen de sector ook wel gezien als het eerste volwaardig duurzame alternatief voor SBR-infill. GreenFill-korrels zijn volledig biologisch afbreekbaar, wat betekent dat er geen microplastics achterblijven zodra de infill buiten het voetbalveld terechtkomt. Deze problematiek doet zich bij de conventionele kunstgraskorrels van kunststof, kurk en rubbergranulaat nog wel voor. Door zich hiermee te onderscheiden, lijkt GreenFill hét antwoord op de actuele problematiek met betrekking tot microplastics die door infill in de bodem worden achtergelaten. Bij de afbraak van GreenFill blijft er slechts water, CO2 en wat humus over.

Geen bodemvervuiling, geen afvalprobleem én optimale sporttechnische eigenschappen

Dat GreenFill-korrels geen microplastics achterlaten, is niet het enige voordeel van deze innovatieve infill. Ook het feit dat de korrels de bodem niet vervuilen en dat ze eenvoudig te recyclen zijn, spreekt vóór GreenFill. Waar reguliere infill niet kan worden gerecycled, kunnen GreenFill-korrels gewoon worden aangeboden bij een composteerder. Maar de allermooiste eigenschap van GreenFill is wel dat het duurzame karakter niet ten koste gaat van de sporttechnische eigenschappen. In tegenstelling tot veel andere infill-korrels is de GreenFill-korrel bijvoorbeeld erg zacht en flexibel, vergelijkbaar met rubber. Tegelijk blijkt uit de eerste laboratoriumtesten dat de infill erg slijtvast is, wat betekent dat de levensduur van GreenFill vergelijkbaar is met die van conventionele infill. De eerste reacties op de nieuwe infill zijn dan ook erg positief.

De biologische afbraak van GreenFill

De biologische afbraak van de GreenFill-korrel gebeurt door bacteriën. Dankzij die microbiologische bodemactiviteit vindt de afbraak wel in de bodem, maar niet op het veld plaats. Doordat een kunstgrasveld hoofdzakelijk uit polyethyleen bestaat, vindt er van nature al weinig biologische activiteit plaats. Voordat het materiaal in de bodem is verdwenen, zijn er wel enkele maanden verstreken. Maar doordat de GreenFill-korrel uiteenvalt in de bodem, neemt het contactoppervlak toe en verloopt de afbraak steeds sneller.

Actief op zoek naar nieuwe pilotvelden

De GreenFill-korrel is al uitgebreid in verschillende laboratoria getest en de komende tijd mag de korrel zich in de praktijk bewijzen. In december 2019 werd bij de Drentse voetbalvereniging SC Erica het eerste voetbalveld met de duurzame infill geopend. Op dit nieuw aangelegde voetbalveld van 30 x 20 meter wordt de GreenFill-korrel de komende maanden intensief getest op zaken als slijtage, spelbeleving en invloed van externe factoren, zoals bijvoorbeeld zonlicht. Antea Sport is intussen volop actief om meerdere pilotvelden voor de GreenFill-korrel te vinden. Bent u geïnteresseerd om als één van de eerste voetbalverenigingen ter wereld op deze revolutionaire infill te spelen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Antea Sport.