Nieuw GrassMaster hybride voetbalveld voor voetbalvereniging VIOS in Warmenhuizen

Nieuw GrassMaster hybride voetbalveld voor voetbalvereniging VIOS in Warmenhuizen

Voetbalvereniging VIOS in Warmenhuizen beschikt sinds kort over een nieuw hybride voetvalveld. Antea Sport legde het nieuwe GrassMaster voetbalveld op sportpark De Doorbraak aan. De realisatie van het nieuwe hybrideveld verliep dankzij een vloeiende samenwerking in zeer korte tijd.

Capaciteitsprobleem

Het nieuwe voetbalveld werd aangelegd vanwege een capaciteitsprobleem waarmee de Noord-Hollandse amateurclub kampte. Met ruim 500 actieve leden en vier voetbalvelden was er dringend behoefte aan extra capaciteit. Aanvankelijk waren er plannen om het sportpark uit te breiden met nieuw aan te leggen velden, maar de bouw van een school stak daar een stokje voor. Daarom werd uiteindelijk toch besloten om het bestaande hoofdveld om te bouwen. Met het oog op duurzaamheid viel de keuze uiteindelijk op het GrassMaster hybrideveld.

Positieve reacties op het nieuwe voetbalveld

Nadat de gemeente gelijk enthousiast reageerde, ontving de voetbalvereniging tijdens een informatieavond ook positieve reacties van leden en buurtbewoners. De keuze voor natuurgras was een bewuste, niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de natuurlijke uitstraling. In april werd er definitief gekozen voor het hybride voetbalveld en werd er budget toegezegd door de gemeente. Vanwege de tijdsdruk moest er snel worden geschakeld, en dat gebeurde met succes: het hele traject, van het eerste overleg tot de uitvoering, duurde slechts twee maanden.

Nieuw voetbalveld op bestaande grond

Een bijzonder kenmerk van het nieuwe voetbalveld is dat er is gekozen voor hergebruik van bestaande grond. De aanleg van het nieuwe hoofdveld begon dan ook met een grondige renovatie van de bestaande toplaag. Een mooie uitdaging, die Antea Sport in samenwerking met lokale aannemers heeft aangepakt. Onder de toplaag werd een laag van 20 cm vette klei vervangen door een nieuwe laag zand. Daarna werd de toplaag, die intussen helemaal gezeefd was, teruggeplaatst.

Binnen de kortste keren een prachtig voetbalveld

Vanwege de tijdsdruk werd voor het nieuwe voetbalveld in Warmenhuizen afgeweken van de gebruikelijke volgorde waarin een hybrideveld wordt aangelegd. Nadat de toplaag was teruggeplaatst en het veld was ingezaaid, is Antea Sport gelijk begonnen met het bemesten en maaien van het nieuwe veld. Om te voorkomen dat de toplaag vettig wordt, werd een laag van 2 centimeter verschralingszand op de toplaag gestrooid. Zo lag er binnen de kortste keren een prachtig nieuw voetbalveld.

Optimale afwatering dankzij zandsleuven

Voor een optimale afwatering van het voetbalveld werden zandsleuven in de toplaag aangebracht zodra de grasmat sterk genoeg was. In twee dagen tijd werd het volledige voetbalveld onder handen genomen. Dankzij een uitgekiende werkwijze sluiten de zandsleuven vrijwel naadloos op elkaar aan, waardoor water razendsnel wordt afgevoerd. Ondanks de vele regen die in het najaar is gevallen, heeft er nog geen water op het veld gestaan.

Twintig miljoen vezels in één voetbalveld

Nadat de zandsleuven waren aangebracht, werd het GrassMaster-systeem geïnstalleerd. Voor één voetbalveld gaat dat om zo’n twintig miljoen vezels en 800 gram garen per vierkante meter. Om de kwaliteit van het veld te waarborgen, geeft VIOS het nieuwe voetbalveld de aandacht en de nazorg die het verdient. Zo wordt het veld niet bespeeld bij extreme regen en wordt de belasting van het veld het eerste jaar zorgvuldig in de gaten gehouden. Daardoor krijgen de wortels alle ruimte om zich te ontwikkelen. Om de vereniging te helpen bij het onderhoud van de nieuwe grasmat heeft Antea Sport ook de beregening vernieuwd.

Het nieuwe voetbalveld als visitekaartje

VIOS-voorzitter Jaap Swan spreekt vol lof over het nieuwe voetbalveld: “Als je ziet hoe snel alles gegaan is en hoe snel het hybrideveld is aangelegd, is dat wel een pluim waard. De voetballers zijn er lyrisch over, die vinden het nieuwe veld geweldig. En wij als vereniging natuurlijk ook. Het is een mooi visitekaartje.” Antea Sport wenst de voetballers van VIOS veel speelplezier op hun nieuwe veld!