Antea Sport beweegt met innovatief zandveld richting waterveld
“Wat een heerlijk snel veld, perfect! Ik dacht eerst dat het een semi-waterveld was.” Vol enthousiasme vertelt Erik Vogel, bestuurslid Hockeyzaken, over het gloednieuwe zandveld op de Alkmaarsche Mixed Hockey Club. Eerder dit jaar werd het ‘zandveld 2.0’ door Antea Sport gerealiseerd. Erik, zelf al ruim 30 jaar lid bij AMHC, is niet de enige die lyrisch is over het innovatieve hockeyveld. Zijn enthousiasme over het nieuwe zandveld, afkomstig van Edel Grass, wordt breed gedragen binnen de Alkmaarse hockeyclub.
Het zandveld van de toekomst
Het idee om het zandveld te upgraden, is vooral ontstaan uit een steeds grotere behoefte aan snelheid. Gosewin Bos, directeur Antea Sport, legt uit: “Het traditionele zandveld wordt al 35 jaar in onveranderde vorm aangelegd. Qua speelsnelheid haalt zo’n zandveld het niet bij een waterveld. Ook het opspringende zand zorgt ervoor dat veel hockeyers een waterveld boven een zandveld prefereren. Een waterveld aanleggen is vanwege de hogere kosten echter niet voor iedere hockeyclub weggelegd. Zo kwamen we bij Antea Sport op het idee om het traditionele zandveld op te waarderen, het zandveld van de toekomst te ontwikkelen.”
Ontwikkeld in samenwerking met KNHB
Het snelle zandveld werd ontwikkeld na een intensieve brainstorm met hockeybond KNHB. Ten opzichte van traditionele zandvelden onderscheidt de moderne variant zich onder meer door een groen speeloppervlak. Het geheim zit ‘m in het speciale zand, dat dieper in het kunstgras wegzakt. Dit zorgt niet alleen voor minder opspringend zand, maar vooral ook voor een veel hogere speelsnelheid. En vooral met dat laatste aspect is men zowel in Alkmaar als bij de hockeybond erg blij. “Speelplezier staat voor ons altijd voorop en daarom juichen we deze upgrade van het traditionele zandveld van harte toe“, aldus Chantal Mies van de KNHB.
Het snelle zandveld als alternatief voor een semi-waterveld
Dankzij deze eigenschappen kan het snelle zandveld een uitstekend alternatief zijn voor een semi-waterveld. Het innovatieve zandveld is niet alleen significant goedkoper dan een semi-waterveld, maar heeft ook als voordeel dat er geen beregening nodig is. En juist die beregening zorgt bij semi-watervelden nog wel eens voor complicaties bij het onderhoud, zoals bijvoorbeeld algvorming. Voor hockeyclubs die hun huidige zandveld willen vervangen, kan het moderne zandveld daarom een serieuze overweging waard zijn.
Het nieuwe zandveld in de praktijk
De ervaringen uit de praktijk bevestigen dat. Bij AMHC wordt unaniem positief gereageerd op het pilotveld. Niet alleen omdat de speelsnelheid aanzienlijk hoger ligt, maar ook omdat het nieuwe zandveld niet eerst hoeft te worden ingelopen. Al vanaf het moment dat het nieuwe hockeyveld werd aangelegd, is de speelsnelheid van een andere orde dan die van een traditioneel zandveld. “Onze spelers hockeyen er met ontzettend veel plezier op”, vat Erik Vogel de ervaringen kort en krachtig samen.
De KNHB over het nieuwe hockeyveld
Ook hockeybond KNHB ziet de toekomst voor het nieuwe hockeyveld zonnig in. “Ten opzichte van het huidige zandveld voegt het nieuwe zandveld zóveel meer toe op het gebied van speelplezier en uitstraling, terwijl de meerprijs verrassend laag is”, aldus Chantal Mies. Ze verwacht dan ook dat veel hockeyclubs warm zullen lopen voor het vernieuwde zandveld.
Ruim binnen budget gebleven
Heeft het nieuwe hockeyveld dan alleen maar voordelen? “Grotendeels wel”, zegt Hans Hesselink van Alkmaar Sport N.V., die namens de gemeente Alkmaar bij de pilot is betrokken. “Voor de aanleg van het nieuwe zandveld is de gemeente ruim binnen budget gebleven, terwijl het veld qua speelsnelheid een enorme vooruitgang is. Alleen het onderhoud vergt af en toe nét even wat meer aandacht. Op plaatsen waar veel wordt getraind, zoals op de plek van de strafcorner, moet soms net even wat meer zand bij worden gestrooid. Maar als dat kleine beetje extra onderhoud zóveel meer speelplezier oplevert, is het dat meer dan waard!”